2011. január 24., hétfő

2011. január 24. Judit üzenete

Két hét után adódott némi időm, hogy a napi események beszámolója mellett összefoglaljam az eddigi 2 hét tapasztalatait.
Az első hetünk meglehetősen embert próbáló volt. Minden új és szokatlan volt a gyerekeknek: a rengeteg játék, a sok meglepetés, az egymást érő programok, és persze leginkább az alkalmazkodás. De mostanra a csoport közösségé vált: sokat játszanak együtt a különböző korú és nemű gyerekek, figyelmeztetik egymást, figyelnek egymásra. Természetesen ez nagyon sok munkánkba került, a nap egészét köztük töltjük, együtt játszunk velünk, felhívjuk a figyelmet a helyes viselkedésre. Az első napokban furcsa volt nekik a városi közlekedés is, de mára megszokták a kettes sort (ez alól csak az erdőben van kivétel), tudják azt is, hogy nem szaladunk előre és nem hagyunk el senkit. Szinte naponta buszozunk, már itt sincs gond régóta a rosszullétekkel. Amikor mikrobusszal megyünk, már maguknak kapcsolják be a biztonsági övet.
A napirendünk a következőképpen alakul: reggel 8-kor ébresztő, mosakodás, a szoba rendbetétele, fél 9-kor reggeli. Minden étkezés után fogmosás, amely már szintén rutinná vált. Amennyiben szervezett program van, akkor a megbeszélt időre készen kell lennie a csoportnak, hogy időben indulni tudjunk. Az ilyen programok általában hosszabbak, és közben egy rövid pihenő erejéig megállva elfogyasztjuk a magunkkal vitt almát és csokoládét uzsonnaként. Ha nincs szervezett program, akkor általában keresünk egy közeli játszóteret, focipályát, vagy éppen kihasználjuk az erdő közelségét, ahol rengeteg időt el tudunk tölteni a friss levegőn. A jó levegőről csupán annyit, hogy amikor Malbun-ban voltunk a 2000 méter magasságban fekvő kis településen, akkor visszafelé jövet Schaan-ban a buszról leszállva a gyerekek mindjárt megjegyezték, hogy rossz a levegő (ők nem így fejezték ki magukat). A ház udvarán is van játszótér, ezt is birtokba vettük már többször.
12 órától ebéd, fogmosás, majd valamilyen program. Legnagyobb sikere a pénteki uszodai napnak van, és tényleg jó látni, ahogy egyre bátrabban mozognak a vízben a gyerekek, és itt is betartják a szabályokat: medencébe lépés előtt zuhanyzás, majd a végén ismét tusolás, hajmosás, hajszárítás.
Vacsorázni 6 órakor szoktunk, utána még általában benti játékokkal fogalatoskodunk. Este 8 óráig lehetnek lent a földszinten, ezután mindenki feljön fürödni, ezzel körülbelül háromnegyed 9-re végzünk, majd még beszélgethetnek a szobában, és fél 10-kor villanyoltás.
Nagyjából így telik egy napunk, már nagyon megszoktuk ezt a ritmust. Amennyiben a városban közlekedünk, soha nem megyünk 5 kísérőnél kevesebbel, de inkább 6 vagy 7 ember kíséri a csoportot. Jó érzés az is, hogy az autósok mennyire vigyáznak, ha gyerekcsoportot látnak, már messziről lassítanak a zebra előtt.
A házigazdáink hihetetlenül kedvesek, a gyerekek imádják őket, képesek összevitatkozni azon, hogy ki fogja Bani, Ana, Karina vagy Léna kezét.
A honvágy miatti sírással is csak ritkán találkozunk, én ebből a szempontból rosszabbra számítottam.

Üdvözlök minden szülőt, kollégát.

Judit

3 megjegyzés:

  1. Judit,

    köszönjük szépen az extra beszámolót :)

    Részemről kívánom, hogy a maradék idő is rengeteg élménnyel, jó hangulatban teljen!!

    Üdvözlet a kollégáknak, gyerekeknek!


    Lámpás

    VálaszTörlés
  2. Sziasztok!

    Nagyon szépen köszönjük a tartalmas beszámolót!Nagyon örülünk hogy ilyen jókat hallunk,de már nagyon várjuk haza a gyerekeket.De,ha már ennyit ki bírtunk akkor ez a hét már nem sok idő!Reméljük a gyerekek nem voltak betegek.Kérlek eddig vigyáztatok Zsófira meg a többi gyerekre, most is vigyázzatok ebben az egy hétben is.Ha legközelebb írtok akkor írjátok már meg,hogy mikor jöttök haza.A házigazdának meg mondjátok már meg,hogy köszönjük a sok ajándékot,játékot,élményt,látványt a lehetőséget,törődést és a szíves vendéglátást!!!Tudjuk hogy soha nem tudjuk meg hálálni ezt a nagy lehetőséget de nagyon de nagyon szépen megtudjuk köszönni amit most meg is teszünk!!!
    Puszilunk titeket és nagyon de nagyon várjuk haza a gyerekeket főleg Zsófit!Vigyázzatok magatokra és mindenkire Zsófika anyukája és apukája(Viki és Gyuri)

    ui.:De azért még ebben az egy hétben csináljatok sok mindet még és úgy hamarabb el fog telni!Ne sokat pihenjetek mert már mindjárt vége!!!!!!!!!!!!

    VálaszTörlés
  3. szia martin és moncsi nagyon örülünk neki hogy judit néni jokot irt rolatok és remélem jol is érzitek magatokat használjátok ki ezeket a napokat mert már nem sok van hátra . a képes lapot meg kaptuk kőszőnyük szépen puszilunk benneteket vigyázzatok egymásra moncsika a pofás jol van szoktuk simogatni mint ahogy te szoktad mert el várja oda jőn hozzánk martin látyuk hogy sokat sportolsz és jáccotok nagyon szépek vagytok kősző nyük szépen judit hogy irt egy pár sort a gyerekekröl nikim puszilak martin és moncsim sokszor puszil anya apa tomi szabi és szandi.

    VálaszTörlés